Assalamualaikum w.b.t,

Sehari sebelum Hari Malaysia yang lepas, tiba-tiba Encik Suami beritahu,

Esok kita ke Teluk Intan ye Sayang, Abang nak bawa Sayang dan anak-anak tengok Menara Condong

Cuti 1 hari, baru Bie plan nak bermalasan dirumah. Tapi, kalau Bab pergi jalan-jalan, rezeki jangan ditolak. Jommmmm...


5 CERITA MENARIK TENTANG MENARA CONDONG TELUK INTAN, PERAK

1. Tangki Simpanan Air
Salah satu dari tarikan utama pelancong ke Teluk Intan ialah Menara Condong Teluk Intan. Menara ini telah dibina oleh arkitek cina En. Leong Choon Cheong dan berfungsi sebagai tangki simpanan air untuk bekalan penduduk sekitar disamping berfungsi sebagai jam.Dibina pada tahun 1892


Pada masa ini menara ini tidak lagi berfungsi sebagai tangki simpanan air namun jam tersebut masih lagi berfungsi dan akan berbunyi setiap 15 minit. Kawasan sekitar menara telah diturap dengan bata dan dijadikan sebagai plaza untuk pelbagai aktiviti di samada aktiviti rasmi atau tidak rasmi.

2. Faktor Kecondongan Menara Condong, Teluk IntanBangunan tersebut didirikan di atas struktur tanah yang lembut disamping itu terdapat bebanan tangki yang menakung air yang telah menyebabkannya condong sedikit ke arah barat laut.


Jalan di tengah-tengah Bandar Teluk Intan telah dinamakan sebagai Jalan Ah Cheong sempena memperingati sumbangan En. Leong Choon Cheong yang telah membina menara tersebut. Mengikut rekod "A Hundred Years Of Ceylonese In Malaysia and Singapore" (1867-1967), Mr. S. Sabapathy (Asst. Engineer), P.W.D. Teluk Intan, turut membantu dalam pembinaan ini.

3. Dibina oleh penderma Cina dan Ceylon

Kontraktor Cina yang dikenali sebagai Leong Choon Cheong dan kontraktor Ceylon telah membina dan menjadi penderma utama. Dermaan daripada penduduk tempatan untuk membeli Jam Berkunci dari London buatan Firma J.W. Benson – Ludgatehill London.


Menara Jam ini terletak di antara pertemuan dataran segi empat, iaitu Jalan Pasar dan Jalan Ah Cheong dengan Jalan Selat dan Jalan Bandar dikiri dan kanan menara.

4. Dibina dengan pelbagai motif dan tujuan

Melalui kajian yang dibuat terhadap Menara Jam Condong yang dahulu dikenali sebagai Jam Tinggi, tujuan dan motif pembinaannya seperti berikut:
  • Sebagai keperluan memadam api sekiranya berlaku kebakaran.
  • Sebagai tangki air untuk penduduk bandar sekiranya berlaku kemarau 
  • Memperingati jasa pentadbir (Pentadbir British)
  • Sebagai penentu waktu "Time Keeper" dan mercu tanda bandar Teluk Intan.


5. Sebagai Menara Kawalan Askar Jepun

Walaupun kontraktor Leong Choon Cheong berusaha membina menara jam ini dahulu, namun tidak dapat dinafikan bahawa pihak British adalah pemilik dan pentadbir ketika itu.  Selepas mencapai kemerdekaan pada tahun 1957, menara jam ini secara automatis menjadi milik negara dan kini ia dibawah bidang kuasa Kerajaan Negeri Perak Darul Ridzuan.  Semasa pemerintahan Jepun, bangunan ini telah digunakan pula oleh askar-askar Jepun sebagai menara kawalan bagi memerhatikan musuh.


Setelah diteliti, didapati pengaruh senibina Cina yang paling kuat pada Menara Jam Condong.  Ini adalah kerana ia berkonsep sebuah "Pagoda".  Walaupun pembinaannya pada zaman pemerintahan British, namun pengaruh Cina, penderma dan kontraktor telah berjaya dalam memperjuangkan budaya untuk dihayati. Ini jelas didapati pada fasad bangunan menara jam ini seperti gerbang, bumbung genting dan hiasan jubin dan sebagainya yang menunjukkan kekayaan budaya dan senibina Cina.

Dari luar kelihatan seolah-olah menara jam ini adalah bangunan 8 (Lapan) tingkat; sebenarnya hanya terdapat 3 (Tiga) tingkat sahaja.  Menara jam ini memiliki 110 anak tangga yang menghubungkan setiap aras yang tingginya 15.5 kaki.  Kekayaan senibina yang diperbuat daripada struktur kayu dan batu; terdapat setiap tingkap dilengkapi dengan lorong jalan 6 (Enam) kaki lebar berdindingkan tembok rendah 2 (Dua) kaki yang dihiasi dengan batu berwarna hijau. Ketelitian senibinanya dan perancangan ruang dapat dilihat dari adaptasi kegunaannya sebagai tangki air ditingkat 3 (Tiga) yang diperbuat dari kepingan keluli setinggi 16 kaki  dengan muatan 680 kaki padu.  Lapisan bawah bangunan ini berukuran garis pusat 43 kaki dan menguncup ke atas 27 kaki.
Bersebelahan menara, terdapat KOMPLEKS MENARA CONDONG yang menjual pelbagai barangan cenderamata dan lain-lain. Hanya perlu melintas jalan dan berjalan kaki sahajaPenat jalan-jalan, kami laparrrrr
Berhadapan dengan menara, terdapat medan selera. Nyummm terus pergi makanLepas makan, dalam perjalanan balik. Kami singgah solat dan mandikan anak-anak di Masjid yang berhadapan dengan sawah padi ni. Cantik kan?
Last but not Least, menyempat lagi singgah tengok matahari terbenam di Pantai Remis.
Thank you my Hubby, sebab dia tahu WIFE dia ni memang suka SUNRISE-SUNSET
Tamatlah jalan-jalan hari Malaysia 2017 kami. bye. Terima kasih atas kesudian membaca. Jangan lupa drop komen tau!

0 Ulasan