2012/09/24

DIY Veil Resepsi

Salam Sejahtera
buat sayangs ku sekalian!

Hari ini, sedikit pengisian tentang cara-cara
Cik Bie men DIY Veil untuk resepsi perkahwinan Cik Bie nanti
Untuk Veil ini, Cik Bie gunakan material NET
yang telah dibeli sebelum hari raya lepas.


Net ni sangat lembut dan berbidang 60"
So, untuk veil ini. Cik Bie gunakan 2 meter sahaja
RM19.50 X 2 = RM39.00 Sahaja

Hahaha. Terkedek-kedek kan? baru la ni nak buat
Berikut adalah cara dan langkah yang Cik Bie gunakan


Mula-mula sediakan Pita Pengukur (Tape)
Ukur panjang veil yang dikehendaki
Mulakan ukuran daripada tengah kepala hingga ke
suatu paras yang dikehendaki

Selalunya paras lengan, punggung, atas punggung, dan tumit
Untuk veil resepsi Cik Bie, Cik Bie buat hingga ke paras tumit
Tak buat meleret, sebab resepsi bukan buat kat dewan pon
Kang menyeret rumput + pasir je


Ukuran 1 adalah ukuran panjang Veil Cik Bie
Setelah dapat ukuran panjang,
Cik Bie lipat 2 kain net yang berbidang 60"
dan gunting ikut pola di bawah



Selalunya ukuran 2 adalah ukuran daripada kepala ke hunjung jari tangan
Tapi, boleh diubah suai mengikut kepanjangan yang dikehendaki
oleh si pemakai veil tersebut
So, kesimpulannya terserah kepada u'ols ya

Ukuran ke 3, ukuran 1/2 daripada bidang kain tersebut
kegunaannya supaya senang nak buat pola
HALFMOON
untuk bawah veil


Pola Separa Bulat Cik Bie,
Selalunya, Cik Bie memang akan demo atas kertas dulu
sebab nak elak daripada buat silap masa menggunting tu

So, bagi Cik Bie, pola separa bulat ni pun boleh 
dilakar ikut kretiviti masing-masing
supaya ikut betul2 bulat,
jadi bentuk D
atau apa-apa bentuk sekali pun

Lepas tu, pola tu boleh la disimpan untuk keturunan akan datang
Ceeewwaahh.. x pon hantar gi patten
sapa curik! kena saman la
sebab tu hasil kerja u'ols yang asli
Tulis tarikh siap2 atas pola tu
*eh! melalut plak*


Ukuran 3 x 2



Lepas tu, pin pola tersebut supaya tak bergerak
Baru boleh menggunting,




Maka, siaplah sesi menggunting
dan boleh proceed ke step yang seterusnya.
iaitu menampal border lace dan membeading
Yang tu, masih dalam proses lagi.
Moga cepat-cepat siap la hendaknya 
Amin..

Nota KakiTangan :
Buat sesiapa yang bertanya mengenai tempahan kasut
Cik Bie mintak maaf sebab tak dapat nak buat review
dalam masa terdekat sebab belum sempat jumpa
kazen Cik Bie dan menemuramah beliau.

Sesiapa nak tahu lebih lanjut tentang kasut tu
Stay Tune! Tetap bersama blog Cik Bie
Check it out~! :D
hehe

  1. gigihnyer b2b nie.. izfa mmg xwat r benda2 ni sume dulu. hihi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. gigih sebab cerewet kot.. hehe.. kalau boleh semua benda nak buat sendiri. haha :D

      Padam
  2. Rajin & kreatif cik Bie ni!hehehe i like.

    BalasPadam
    Balasan
    1. TQ cik mia.. :) hope dapat share sumthing n get sumthing juga from uóls

      Padam
  3. Rajin cik bie... tak sabar nak tengok hasilnya...
    Kasut tu tak sempat le jawabnya nak tempah pun. Sebab kenduri awal bulan 12 ni. Terpaksa beli yang dah siap. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak sayg, kalaulah cik bie hantar tempat cepat. dapat share kan? sorry zarith.. moga majlis awak berjalan lancar.. amin

      Padam
  4. kalau dah anak tailor.. anak tailor jugak kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. tu la pasal.. hahaha..sama-sama anak tailor kan. saling memahami

      Padam
  5. kite pon tak buat lg utk nikah ni..huhu
    last minit gak jawabnye

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik susu.. buat cepat! heheh force dia.. :D

      Padam
  6. cik bie, kita de something nk tanya..ni email kita arewin_86@yahoo.com

    BalasPadam
  7. Yeah..bestnyer..dh le proceed dah tu...xsbr nk tgok beading nnti....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeaay! TQ cik mah.. now tengah menggigih gugahkan diri membeading ni.. huhu..pray for me ya. moga cepat siap. haha

      Padam
  8. cik bie..nak 1...hahahaha ;p

    BalasPadam
  9. kreatif la cik bie nie.. nak try buat utk e-day nt la! thanks cik bie :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehehe.. Thanks for support ida :)
      Boleh cuba ya :) hehehe

      Padam
    2. hehehe.. Thanks for support ida :)
      Boleh cuba ya :) hehehe

      Padam

Terima kasih kerana sudi bertandang ke biemohd.com. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Start typing and press Enter to search