"MUAR" adalah tempat kelahiran ayah saya. Kampung asal keluarga besar Almarhum Mat Zin (moyang). Seluruh warga kampung mempunyai pertalian saudara dengan kami. Entah macam mana boleh bersaudara, saya pun tak tahu. Minggu lepas, saya pulang ke kampung untuk menghadiri majlis perkahwinan kak Ude'. Dah lama juga saya dan keluarga tak balik selepas Nyai (moyang perempuan dalam bahasa jawa) meninggal. Keluarga ayah pula, memang menetap di Kota Tinggi. Maka, setiap kali raya saya dan keluarga tak balik Muar lagi. Hmm..rindu dengan suasana kampung ini.

Kak Ude' adalah Makcik saya (kalau ikut pangkat la) tapi, dia lebih tua 2 tahun je dari saya. Pada 23hb Julai 2009, Kak Ude' dan Abang Nizam selamat diijabkabulkan. Majlis walimatulurus dilangsungkan pada 25hb Julai 2009 di kediaman keluarga yang bertempat di Serom 2, Muar Johor. Majlis tambah meriah dengan persembahan silat dan zapin dari kelab kebudayaan Muar.. Saya jadi teruja melihatnya.


SELAMAT PENGANTIN BARU
BUAT
NURUL HUDA & NIZAM
- Kak Ude' bahagia disamping suami tercinta -


- Persembahan silat (guna keris tu-ngeri) -


- Semestinya, saya orang yang paling terpesona-


- Raja sehari bersanding di pelaminan -**Buat masa ini saja dah ada dua orang dari kalangan keluarga saya yang berkahwin. Hujung tahun ini, Kak Yune dan abang Caen pula mengorak langkah. Tentunya, lebih meriah.. Sebenarnya, saya nak bercerita lebih banyak lagi tentang kampung. Tak apalah, mungkin di lain entri barangkali. Walau apapun, SAYA SERONOK PULANG KE KAMPUNG... =)

2 Ulasan

Terima kasih kerana sudi bertandang ke biemohd.com. Senang-senang nanti datang lagi ya? Love u'olss. Muahhx