Tunjukkan catatan dari 2009Papar semua
FROM ZERO TO HERO

21-24 Disember 2009 : Program yang dianjurkan oleh Fakulti Sains Komputer dan Matematik UiTM Johor telah mendedahkan pelajar tahun akhir Diploma Sains Komputer tentang penggunaan PHP dan MySql dalam program yang dihasilkan. Pende…

PERHIMPUNAN ALUMNI MPR 2009

PERHIMPUNAN ALUMNI MINGGU PENULIS REMAJA 2009 Dewan Seminar, Menara DBP, Kuala Lumpur 19 Disember 2009 (Sabtu) Tema pakaian: Baju t Alumni MPR / warna kelabu Ringkasan Atur Cara Majlis 0800: Ketibaan dan sesi pendaftaran Alumni M…

PETUA DAN IKHTIAR

22 November yang lalu, berlangsungnya majlis perkahwinan kakak sepupu saya, Nurul Hidayah dan pasangannya, Mohd Shahril di Segamat, Johor. Penghujung bulan November dan awal bulan Disember biasanya merupakan musih hujan. Beberapa…

"ASAL TANAH KEMBALI KE TANAH" Saya merindui bahasa. 'Cerpen' merupakan genre terawal yang saya ceburi sejak tahun 2003. Namun, sejak sekian lamanya. Saya telah meninggalkannya dan beralih ke genre 'Sajak'…

Hari ini, kesihatan saya agak terganggu sedikit. Mungkin dalam musim-musim peperiksaan ini, emosi dan fizikal mudah saja terganggu. Tambahan lagi, keadaan cuaca juga tidak elok, setiap petang akan mendung dan hujan pula datang be…

PELANGI PETANG

Akhirnya, dapat juga saya melihat pelangi petang, yang sering dikaitkan dengan kesedihan, sendu, dan duka. Terima kasih buat Kak Umai yang memberikan foto ini buat saya. hee..Tahu tahu aja saya sedang mengimpikan pelangi didepan …

20 TAHUN

Terima Kasih kepada keluarga, saudara dan rakan-rakan yang meraikan hari lahir saya pada 30 Oktober yang lepas, dan tak lupa juga kepada semua yang memberikan ucapan yang bertalu-talu di Muka buku, Myspace, Friendster, melalui pa…

PELANGI SENDU

**Nabiha..oo..Nabiha... Kenapa sendu..sendu ni? =(

Dari 12.00malam-4.00pagi, untuk mereka 1 coding Visual Basic. Coding ini digunakan untuk memasukkan Shockwave Flash ke dalam Visual Basic-Mobile System. Alhamdulilah, Saya patut tidur sekarang. hehe.. Private Sub F1_OnReadyStateC…

GALERI GAMBAR

Maaf! Tak banyak gambar yang dapat saya paparkan disini. Galeri ini sedang di selenggara. Terima kasih kerana sudi menjengah! :)

BLACK OUT~!

UiTM Johor mengahadapi masalak ketiadaan bekalan elektrik; Adakah sebab tak bayar bil!? TNB bermasalah dengan UiTM!? Pelajar suka membazir elektrik!? Penggunaan melebihi had yang ditetapkan!? Rupa-rupanya, suis utama yang MELETUP…

Dari jiwa yang lebih dekat dengan hatiku, Dulu, kita tak pernah kenal. Lewat telefon bicara mula bertaut. Kapal dalam kaca yang katanya sudah mula berlayar sejak banjir kelmarin. Berlabuh di perlabuhan Akrab. Jam Kapal setia mene…

Dah lama rasanya saya tak menulis cerpen, sementara berada di rumah. Saya cuba untuk menulis sedikit sebagai mukadimah cerpen yang tak bertajuk. Namun, baru hendak menulis sedikit, ibu pula memanggil saya untuk menyiapkan makanan…

JAUH

Kubisikkan irama kehidupan disebalik kejauhan ini **"JAUH" amat sinonim dengan perjalanan kehidupanku kini =)

Ini lagu yang berkumandang dalam blog saya.. Lagu ini merupakan lagu tema Filem Manohara, sebuah filem yang mengisahkan tentang sudut pandangan Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry berhubung isu penderaan isterinya,…

SELAMAT HARI RAYA

**Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin..hehehe =)

1,52,MALAYSIA,MERDEKA

Buat pengunjung Blog Dwicereka, saya mengucapkan Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-52 1 Malaysia , Rakyat Didahulukan , Pencapaian Diutamakan **Tanya hati dan jiwa kita, "Merdeka kah aku??"

ARTIKEL DARI IBU (2)

Anggaran 9.45 malam, saya selamat sampai ke rumah untuk cuti hujung minggu yang jatuh pada 1 Ramadhan 1430. Terlihat sekeping keratan akhbar di atas meja komputer saya. Ternyata adalah sebuah artikel rencana Kaunseling Remaja dal…

MUHASABAH CINTA

Wahai pemilik nyawaku Betapa lemah diriku ini Berat ujian dari-Mu Ku pasrahkan semua pada-Mu Tuhan baru ku sadar Indah nikmat sehat itu Tak pandai aku bersyukur Kini ku harapkan cinta-Mu Kata-kata cinta terucap indah Mengalun ber…

GATAL TANGAN

Rasa bosan pula dengan layout yang lama kat blog saya ni. Sejajar dengan warna kegemaran saya (merah). Saya pun mengambil keputusan untuk menukar layout blog ini kepada warna merah. Malangnya, apabila sudah siap mengedit. Saya ra…

CS GATHERING DAY 3

- Fasilitator (Part 5) - - Panas-panas kan badan dulu - - "Dik, orang suruh design baju.. Bukan tulis lagu" - - Acara kemuncak- Jom main air!! - **Berikut adalah sekitar program yang berlangsung pada 8 Ogos 2009. CS Gat…

Minggu ini saya sedikit sibuk dengan hal-hal persatuan, sebelum pembuburan jawatan Exco tertinggi Computer Assosiation. Banyak hal yang perlu diselesaikan terlebih dahulu. Dalam 2-3 hari sebelum ni. Badan saya memang rasa tak ten…

CERITA H1N1 DI UITM JOHOR

Hari ini, Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) mengagihkan topeng (mask) kepada semua pelajar UiTM segamat, Johor.. hehehe.. Tapi, 1 kelas saya tak pula dapat topeng itu. Kalau tak, mesti kami ghairah memakainya ke mana-mana. Saya dan…

CERITA MINGGU INI

Sebenarnya, ibu janji nak pergi tidur di tepi pantai minggu ini. Dah lama rasanya tak pergi berkhemah. Terlanjur ada cuti panjang ini, saya cuba mengajak ibu ke sana. Namun, ibu mengatakan "Boleh, tapi, insya-allah" Say…

ARTIKEL DARI IBU

Lagi artikel dari ibu.. Ketika saya sedang bersantai dalam bilik. Tiba-tiba ibu masuk sambil memengang beberapa helai kertas berwarna putih. Ibu memberikan sehelai kertas itu kepada saya. "Nah, artikel lagi" "Tenta…

OH, KAMPUNGKU MUAR! (2)

"Amoi...Wes mangan opo urung" (Dah makan ke belum) "Urung mbah" (Belum tok) Dialog bahasa jawa pagi itu antara saya dan Mbah Kassim. Mbah Kassim, adik kepada atok saya. Entah kenapa, dari kecik saya dipanggil …